Cultureel speelgoed

Cultureel speelgoed

Onze samenleving is vergelijkbaar met een vrolijke lappendeken. Diverse culturen hebben hun intrede gemaakt in onze Nederlandse cultuur en hebben hun invloeden doen laten gelden. Onze kinderen komen ook in aanraking met kinderen van andere culturen via school of via het kinderdagverblijf. Op school zijn multiculturele klassen al lang geen uitzondering meer. In elke klas zitten wel een paar kinderen met een andere culturele achtergrond dan de onze.

Op ontdekkingsreis

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ze willen de wereld ontdekken en ze willen hun horizon telkens verbreden. Nieuwe dingen zijn altijd interessant en de moeite waard om af te tasten. Kinderen hebben wat dat betreft van nature een ‘open mind’ en willen het nieuwe of het andere dolgraag leren kennen. Nieuwe kleding is dan ook zeer geliefd en is verkrijgbaar bij Kids brand store en online te bestellen. Denk aan het speelgoed van vriendjes of vriendinnetjes. Dat speelgoed is vaak leuker dan het eigen speelgoed omdat het anders is en dus nog onbekend. Het moet nog ontdekt worden en dat is altijd spannend!

Cultureel gekleurd speelgoed

De intrede van andere culturen in onze samenleving heeft er voor gezorgd dat er ook andersoortig speelgoed op de markt is gekomen. Hoewel kinderen met een andere culturele achtergrond geacht worden zich aan te passen aan onze samenleving, is het voor zulke kinderen ook erg belangrijk om de culturele eigenheid te bewaren. Dit geldt tevens voor de eigen taal en de eigen religieuze identiteit. Deze eigenheid is als een veilige thuishaven van waaruit het kind de wereld kan ontdekken, maar waarop het kind ook altijd weer terug kan vallen indien nodig. Voorbeelden van cultureel speelgoed zijn diverse soorten etnische muziek, poppen met een specifiek cultureel uiterlijk en boeken uit diverse culturen.

Taalspeelgoed

Vele kinderen met een andere culturele achtergrond hebben vaak ook een moedertaal met geheel andere letters dan de onze. Denk aan het Russische, Hebreeuwse of Arabische alfabet. Voor een kind is het heel belangrijk om kennis van de eigen moedertaal te behouden. De moedertaal is de basis van waaruit het kind een tweede taal aan kan leren en kan begrijpen. Speelgoed dat hierop aansluit is dus erg nuttig. Voor Arabisch sprekende kinderen zijn er bijvoorbeeld leuke puzzels met het Arabische alfabet verkrijgbaar, of Arabische letterspelletjes of boeken met de eerste Arabische woordjes om na te schrijven.

Religieus speelgoed

Ook speelgoed om de eigen religieuze identiteit te ondersteunen is aanbevelenswaardig. Zo is er bijbels speelgoed verkrijgbaar, zoals de ark van Noach en kerstspeelgoed. Ook is er inmiddels islamitisch speelgoed op de markt, zoals het Koran exploratiespel of een pop gekleed als een moslima.

Multicultureel speelgoed

Etnisch of cultureel speelgoed is nuttig en leerzaam voor zowel allochtone kinderen als voor autochtone kinderen. Zoals gezegd zijn kinderen van nature nieuwsgierig en daarom is het leuk en interessant om elkaar en elkaars speelgoed te leren kennen. Een ware verrijking voor elk kind in onze multiculturele samenleving!

dante