Fidget toys, friemelspeelgoed en kauwsieraden

Fidget toys, friemelspeelgoed en kauwsieraden

Je hebt vast wel eens gehoord van de fidget spinner. Een vormpje van hout, plastic of metaal, met in het midden een kogellager. Met je duim en wijsvinger houdt je de kogellager vast, waarna je het vormpje met een andere vinger een zetje geeft. Het gevolg is dat de fidget spinner begint te draaien. Er zijn fidget spinners in allerlei soorten en maten, maar het oorspronkelijk doel is bij alle spinners hetzelfde. Namelijk iets in je handen houden waarmee je kunt ‘friemelen’.

Erg gevoelige kinderen, kinderen die problemen hebben om zich goed te concentreren en kinderen met autisme blijken veel baat te hebben bij fidget spinners en ander zogenaamd friemelspeelgoed. De fidget toys blijken een rustgevende werking te hebben op deze groep kinderen, en ze zorgen zelfs voor het verbeteren van de concentratie.

Fidget toys zijn de laatste jaren erg populair geworden, echter bestond er jaren geleden al een vorm van friemelspeelgoed. Dit waren namelijk de ‘Tangles’, een soort slangetje van kunststof dat is opgebouwd uit een reeks hoeken welke met elkaar verbonden zijn. Met dit friemelspeelgoed kun je eindeloos veel vormen en bewegingen blijven maken, en terwijl je dit doet vermindert het stress en spanning, verhoogt het de concentratie, en het helpt de fijne motoriek en coƶrdinatie te verbeteren. Inmiddels zijn er diverse varianten van de Tangles op de markt gebracht, waaronder een Tangle met afwisselend gladde en geribbelde elementen, elementen met een rubberen laagje met nopjes en Tangles met een metallic oppervlak.

Naast alle bekende en minder bekende fidget toys zijn er overigens ook nog de zogenoemde kauwsieraden. Dit zijn sieraden vervaardigd uit siliconen of thermo-plastic elastomeer (TPE), waarop je veilig kunt kauwen. Het materiaal waaruit deze kauwsieraden gemaakt wordt is niet giftig, BPA-, latex-, PVC-, cadmium-, ftalaat- en loodvrij, dus volledig veilig voor de gezondheid wanneer er op gekauwd en gesabbeld wordt.

Door kinderen te voorzien van dergelijk friemel- en kauwspeelgoed geef je ze de mogelijkheid om hun overschot aan energie te ontladen, wanneer zij spanning, stress en angst ervaren in bepaalde situaties. Als school of kinderopvang misstaat het dan ook zeker niet om een degelijke voorraad fidget toys en kauwspeelgoed bij de hand te hebben. Mocht zich een situatie voordoen waarbij dergelijk speelgoed uitkomst kan bieden, dan kun je dit ook direct aanbieden aan het desbetreffende kind. Om te voorzien in de financiƫle middelen om de fidget toys aan te schaffen zou je een voordelige bedrijfslening kunnen afsluiten. Zo zorg je ervoor dat de kinderen vanaf de allereerste schooldag hun favoriete sensorische hulpmiddelen tot hun beschikking hebben.

dante