Een speelhoek voor kinderen inrichten

Een speelhoek voor kinderen inrichten

De meeste ouders herkennen het wel; vanaf het moment dat je kind wordt geboren nemen de spullen van dit kleintje de volledige woonkamer in beslag. Een box neemt daarbij meestal de meeste plaats in, hoofdzakelijk omdat je hier gemakkelijk bij moet kunnen. Daarnaast vind je bij veel jonge gezinnen in de woonkamer één of meerdere manden of dozen met speeltjes, een kleed waarop de kleine zijn motoriek ontwikkelt en allerlei verzorgingsproducten. Handig om bij de hand te hebben, maar ze nemen wel veel ruimte in beslag.

Als een kind groter wordt neemt het aantal spullen niet af; integendeel! Blokkendozen, teken- en knutselspullen, voorleesboekjes en allerlei soorten speelgoed worden dagelijks gebruikt. Ze verdienen dan ook een plaatsje in de woonkamer. Zo kunnen kinderen heerlijk spelen terwijl hun ouders een oogje in het zeil houden of gezellig meedoen. Als je er de ruimte voor hebt is het ideaal om voor je kinderen een eigen speelruimte te creëren. Met een mooi jute vloerkleed baken je die ruimte af en blijft de rest van de woonkamer opgeruimd.

Waaraan moet een speelhoek voldoen?

Belangrijk is dat kinderen kunnen spelen zonder er rekening mee te hoeven houden dat iets kapot gaat. Stevig en afwasbaar meubilair is handig om aan te knutselen en te kleuren. Kinderen spelen vaak op de grond met blokken en treinen. Ze spelen liever op een vloerkleed dan op een kille vloer. Dat biedt extra warmte en kan worden gebruikt bij hun spel. Een juten vloerkleed is stoer en slijtvast, en daarmee heel geschikt voor een speelhoek. In combinatie met een tipitent is een aparte speelruimte eenvoudig en snel in te richten.

Om je woonkamer opgeruimd te houden zijn kasten met deuren en dichte lades ideaal. Zo kan ’s avonds alles netjes en uit het zicht opgeborgen worden. Als je kinderen in bed liggen is de woonkamer in een handomdraai weer een plek voor volwassenen. Je zorgt voor eenheid en rust als je in de zithoek voor hetzelfde juten vloerkleed kiest. Dat staat niet alleen mooi, maar is ook een duurzame keuze die past in elk interieur.

dante