Spelend leren

Spelend leren

Kinderen zijn dol op spelen en als ouder zie je niets liever dan een blij kind. Spelen is niet alleen tijdverdrijf. Het is ook een vorm van leren op een leuke manier. Er is zoveel keuze uit Speelgoed dat het niet altijd meevalt om het juiste cadeau te vinden. Maar als ouder ken je je kind als geen ander en weet je waar je kind belangstelling voor heeft.

Er zijn veel kinderen die al jong geïnteresseerd raken in koken. Met een speelgoed keuken worden er heel wat zandgebakjes en waterthee gemaakt voor de visite. De kleine kookliefhebbers zijn apentrots als ze op een gegeven moment in de echte keuken mogen meehelpen met kokerellen. Een leuke schort en bijvoorbeeld een koksmutsje maakt het extra spannend. Er zijn ook hele grappige taartvormen te koop in verschillende kleuren. En wat is er nu leuker dan Je Eigen Taart maken waar je bij je klasgenootjes over op kunt scheppen. Zo kunnen kinderen al jong leren koken wat later goed van pas komt.

Andere kinderen houden van bouwen. Voor deze kinderen zijn er ontzettend veel mogelijkheden wat speelgoed betreft in alle leeftijdscategorieën. Het begint al vroeg met een simpele blokkendoos tot aan bouwstenen voor hele kastelen of dorpen. Lego is erg populair speelgoed omdat je hier steeds iets nieuws van kunt maken met dezelfde materialen. Hiermee ontwikkelen de kinderen inzicht in hoe dingen stabiel blijven staan en raken ze niet snel verveeld.

Bordspelen zijn ideaal om te leren samen spelen. Door het competitie aspect leert een kind zijn uiterste best te doen, maar ook om tegen verlies te kunnen. Door met anderen te spelen leert een kind zich in sociale situaties staande te houden. In feite een vroege voorbereiding om op latere leeftijd te samenwerken met collega’s. Daarnaast moet er bij een bordspel gerekend worden en bij een groot aantal spelen wordt ook het strategisch nadenken geprikkeld. Het is gezellig en voor verschillende leerprocessen erg goed om hier al jong mee te beginnen met je kinderen.

Voor hele actieve kinderen is het raadzaam om speelgoed te kopen waar beweging aan te pas komt. Denk bijvoorbeeld aan een skippybal, rolschaatsen, een step of een springtouw. Hiermee kan het kind de overtollige energie kwijt en worden de spieren sterk. En het helpt tevens om een goede coördinatie te ontwikkelen.

Balspelen zijn een perfecte combinatie van beweging en samenspel met andere kinderen. Bij knikkeren gaat de beweging langzamer maar dit spel is weer heel goed voor de coördinatie.

Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende uitvoeringen al deze bewegingspelen, zodat je een extra persoonlijk tintje aan het cadeau kunt geven door bijvoorbeeld een bal met het favoriete stripfiguur van je kind te kopen. Dit kan ook een minder actief kind toch aan het rennen krijgen.

dante